• Mira

Mullassa kasvatettu

Päivitetty: 30. syys 2020
Lapsuudessani ruoka oli aidompaa ja puhtaampaa. Mummolassa oli iso kasvimaa ja perunoita kerättiin porukalla. Oli jännää istua traktorin peräkärryssä pikkutyttönä muiden sukulaislasten kanssa. Maakellariin oli matkaa ja siellä oli muidenkin perheiden perunat. Mummo piti huolta lehmistä ja minusta. Pienenä lehmät olivat isoja ja hieman pelottavia. Vasikat olivat minulle sopivan kokoisia ja vietin aikaa pienessä karsinassa. Kaveriksi tulivat myös mummolan kissa ja koira.


Tunnen niitetyn, katkenneen heinän pistelevän terävänä jalkapohjissani. Juokseminen pellolla oli avojaloin mahdotonta. Mansikkamaalla kaivettiin lehtien alta isot mehukkaat yksilöt suuhun ja napsittiin pihan marjapensaasta herukat. Paljaassa jalkapohjassa mukavan tasaiseksi kulunut savimaa tuntui hyvältä. Kapeat polut kasvimaalla olivat lapsille mukavia reittejä seikkailla aikuisten siivotessa rikkaruohoja. Johonkin tuo yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen on kadonnut. Taidan sittenkin kaivata tuota maalaiskulttuuria. Ikävöin avojaloin tepastelua, maaseudun rauhaa ja kasvimaan auringon ja vesisateen hellimiä vihreitä rivistöjä


Maaseutu viehättää taas


Lähestyn viidenkympin ikää palaan huomaamattani usein muistelemaan mennyttä aikaa. Pohdin mahdanko olla se sama henkilö kuka olin vuosia sitten. Onko minulla sellaisia perusominaisuuksia, jotka eivät ole ajasta huolimatta muuttuneet? Onko minussa sellainen ydin, joka on ja pysyy vaikka vuodet vaihtuvat? Olenko edelleen osa äitiäni, isääni ja ympäristöä jossa vartuin. Haluanko palata vanhana kotiseudulleni niinkuin useat muut vai kelpaako minulle mikä tahansa muu mukava maaseutu?


Lähdin kotiseudultani heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen pääkaupunkiin töihin. Kaipasin selkeästi erilaista elämää pohjoisen pikkukaupungin jälkeen. Olen aina tuntenut itseni vähän juurettomaksi, enkä ole kovinkaan paljon yhteydessä sukulaisiin.


Vartuin ainoana lapsena Kajaanissa. Mummolan kissa ja koira tulivat tutuksi, joita uskalsin lähestyä silittelemällä. Minulla ei ollut sisaruksia ja yhteys eläimiin tuntui luonnolliselta. 9-vuotiaana sain ensimmäisen oman kissan. Tulevaisuudessa meillä voisi olla enemmänkin eläimiä ympärillä. Oma kanala ainakin.

Keräillään sankoon, kuppiin ja pussiin


Lapsuudenkodissani oli myös pienen pieni kasvimaa. Se oli harmillisesti liian varjoisassa paikassa, eikä menestynyt kovin hyvin. Naapurissa oli iso piha ja kasvihuone aivan meidän tontin rajalla. Muistan muovisen kasvihuoneen kostean nihkeän ilman ja kaikki ne herkulliset tomaatit ja kurkut jotka viherpeukalo Viivi lahjoitti meille ruokapöytään. Hänellä oli myös paljon marjapensaita. Harmittavasti naapurimme viljelykset ovat kaikki vain muisto, koska uuden asukkaat eivät ole innostuneet puutarhanhoidosta. Surullista nähdä kuinka rakennukset rapistuu ja ympäristö muuttuu ja toisten tekemä työ mitätöityy. Onneksi omassa mielessä pysyy kauniit muistot ikuisesti.


Muistan myös erään kesäpäivän, kun keksimme ystäväni kanssa nykiä heidän kasvimaaltaan keskenkasvuisia porkkanoita. Ystäväni äiti nuhteli kovasti lastaan, vaikka taisin minäkin olla osallinen tapahtumaan.


Äidilläni ja isälläni oli tapana kerätä marjoja pakastimeen. Kaikki mustikkaretket eivät olleet lapsesta niin mukavia, kun keskittyminen tahtoi herpaantua ensimmäisen parin tunnin jälkeen. Isäni keräsi myös sieniä ja kävimme usein myös keräämässä vadelmia. Keräsimme usein myös kauniin keltaisia lakkoja metsästä.

Paluu vanhaan


Haaveilen omasta kasvimaasta ja tietynlaisesta omavaraistaloudesta. Haltioidun kauniista väreistä ja muodoista. Keltaiset vadelmat ja muut minulle vähemmän tuntemattomat lajikkeet saivat minut innostumaan.


Pääsimme parisen vuotta sitten Mikolan luomutilalla juuri samanlaisen traktorin rattiin kuin lapsena mummolan pihassa otetussa kuvassa. Onko tämä enne ja sulkeutuuko ympyrä niin, että jonain päivänä minulla on oma traktori, maatila ja kasvimaa. Se jää nähtäväksi.-Mira


24 katselukertaa0 kommenttia
YHTEYSTIEDOT

Turku, Finland

040 550 9401 (Antti)

antti.alalaurinaho@gmail.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon

Nimi *

Sähköposti *

Aihe

Viesti