Image by Micheile Henderson

KETOGEENINEN RUOKAVALIO

Ketogeeninen ruokavalio voi olla oiva työkalu terveytesi ja hyvinvointisi edistämiseen. Yhdellä toimii lyhyempi jakso, toisella pidempi ja kolmas on enemmän lifestyle- ketoilija. Fanaattista uskontoa ketoilusta ei kannata kuitenkaan tehdä.

 

Muutos on välillä tervetullut boosti ruokavalioon. Ketoillessa pääpolttoaineen muuttaminen hiilihydraateista rasvoihin (ketoaineisiin) voi olla piristys keholle sekä mielelle. 

MAHDOLLISIA POSITIIVISIA HAVAINTOJA

Verensokerinhallinta

Tasainen verensokeri takaa tasaisen olon sekä mielen.

Nälänhallinta

Koska elimistö on tottunut käyttämään pääasiassa rasvaa energianaan, "on ruokaa aina saatavilla" (keholla isot rasvavarastot) ja nälkähormonit pysyvät kurissa.

Energiatasot

Energia on tasainen läpi päivän riippumatta kellonajasta.

Mieli

Mieli toimii kirkkaasti ja myös tunnemaailma on tasainen.

Uni

Energisen päivän johdosta, uni voi tulla paremmin luontaisen biorytmin mukaan ja olla levollisempaa. Aamulla päivä käyntiin virkeänä.

Iho

Akne, ihottumat, hiiva. Moni on saanut apua haasteisiin ja ihoon hehkua.

Suolisto

Suolisto on hyvinvoinnin yksi tärkeimmistä kivijaloista ja ketoilulla voi olla suoliston hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.

Tulehdus

Sydän- ja verisuoniterveys, matala-asteinen tulehdus, oksidatiivinen stressi, nivelten hyvinvointi jne. Ketoilulla voi olla positiivisia vaikutuksia näihin.

Turvotus

Voi vähentää nestekertymiä epäsuotuisista paikoista.

ONKO TOTTA?

Ketolla laihtuu aina?

Ei aina! Vain silloin, kun energiansaanti on sopivasti alle kulutuksen, kuten minkä tahansa muunkin ruokavalion kohdalla.

 

Ketolla ei saa kuituja?

Ei pidä paikkansa! Viljatuotteet, jotka kuuluvat tässä kohtaa pois jääviin hiilihydraatteihin, eivät ole ainoita kuidun lähteitä. Saat reippaasti kuituja mm. vihanneksista, marjoista, avokadosta, pähkinöistä ja siemenistä. Jopa yli tarpeen, jos niin haluat.

Rasvat tukkivat verisuonet?

Ketoosissa - kuten missä tahansa muussakin terveellisessä ruokavaliossa pitäisi - syödään paljon terveydelle tärkeitä pehmeitä rasvoja eikä laadukkaita koviakaan rasvoja tarvitse pelätä. Elimistö käyttää rasvaa tehokkaasti, kun hiilihydraatteja ei ole saatavilla, joten veren rasva-arvotkin voivat parantua. Fokus rasvojen laadussa!

Syömällä rasvaa, kehoon kertyy rasvaa?

Vain silloin, jos syöt enemmän kuin kulutat, kuten missä tahansa muussakin ruokavaliossa. Kyse on energiansaannista, ei yksittäisestä makroravinteesta (p, h, r)!

Keto antaa supervoimat?

Keto ei ole välttämättä mikään ihmetyökalu, vaikka sitä onkin käytetty sairauksien, kuten diabetes, Alzheimer, Parkinson, syöpä ja epilepsia, hoitojen tukena. Kaikki on kuitenkin yksilöllistä ja se mikä toimii toisella jopa yli odotusten, voi toiselle olla neutraali tai jopa huonompi tapa.  

Ketolla ei voi treenata?

Kyllä voi! Maailmalla on paljon menestyneitä keto-atleetteja, joille keto sopii hyvin suorituskyvyn kannalta. Tässäkin kohtaa esiin nousevat yksilölliset erot ja se mihin kehosi totutat.

 

"Yleinen totuus" on tällä hetkellä kuitenkin se, että ketogeeninen ruokavalio ei ole ainakaan parempi urheilijalle kuin tasapainoinen ruokavalio. Vaikka keto ei olisi sinulle optimaalisin tapa treenikehitykseen, niin onko sillä mitään väliä ellet ole kilpa- tai ammattiurheilija. (?) Ketosta voit saada paljon muita terveyshyötyjä eikä sitä tarvitse noudattaa 24/7/365. Näin itse teen!

Ei yhtään hiilareita?

Ketosta on olemassa monia eri variaatioita, joissa voidaan syödä hiilihydraatteja strategisesti oikealla hetkellä tai pitää vapaampia tankkauspäiviä. Opit valmennuksessa kaikki tavat ketoilla ja päätät mikä niistä on juuri Sinulle sopivin!

KOKEILEMALLA SE SELVIÄÄ

Täydellinen keto-adaptaatio voi viedä aikaa parista kuukaudesta kuukausiin. Vasta tämän jälkeen voit täysin todeta, miten keto toimii sinulla. Maltti on valttia! Aika on kuitenkin sen verran pitkä, ettet välttämättä ketoile niin pitkään. Sekään ei haittaa, koska ketoilusta ei tarvitse tehdä elämänohjetta!

 

Testaile asioita ja löydä oma tapasi toteuttaa ruokavaliotasi tilanteen mukaan!